Archive for junio, 2017

Un acord sobre el transport aeri

martes, junio 20th, 2017

Els bons projectes es poden tòrcer amb facilitat. Mira que fa anys que pregam per una millora en el transport aeri i, tot i alguna passa positiva, com la OSP amb Madrid, poc hem avançat. Fins no fa gaire semblaven bufar vents favorables perquè tots els partits estaven d’acord amb impulsar una tarifa plana de 30 euros en els vols interinsulars, un plantejament nou per respondre a un vell problema. Però ara es dóna la curiosa circumstància que la bona notícia que el Govern de l’Estat apujarà el descompte de resident a un 75% destapà les discrepàncies entre el Govern del pacte i l’oposició del PP, que governa a Madrid. Aquest defensa el 75% mentre que Francina Armengol i Marc Pons demanen els doblers de l’increment per gestionar la tarifa plana. En aquesta discrepància no hi ha ideologia, sinó l’interès partidista de veure qui es penja la medalla de la millora.

Que s’hagi de fer un descompte del 75% ja demostra la perversió del sistema. No hi ha res que es vengui amb un descompte tan elevat. És el sistema que ha anat bé a les companyies, jugar amb tarifes molt elevades, per aplicar grans descomptes i a més la bonificació per resident. I les taxes, les despeses de gestió, el cost per targeta de crèdit, les maletes que paguen. Alguna companyia ha arribat a regalar viatges a Menorca aplicant la tarifa més elevada per cobrar després el 50% de resident i guanyar més doblers que si s’hagués venut a «preu de mercat».

Per altra banda, la tarifa plana crea alguns dubtes que ha de resoldre Europa i en aquest procés està el Govern. Ara bé, si Madrid s’enroca amb el 75 i Palma amb la tarifa plana, al final tornarem a quedar com quan et diuen que la gran notícia de l’1 d’abril era pel dia d’enganar.

Els partits que governen a les dues capitals haurien de ser capaços d’arribar a un acord. Si deixen de pensar en les estratègiques i se centren en els objectius comuns.

 

La islas afortunadas de la periferia

lunes, junio 19th, 2017

Canarias es una zona considerada ultra periférica y por este motivo recibe unas ayudas mayores que Balears, por ejemplo, en el transporte de mercancías. Menorca también se encuentra en la periferia de España, porque debe superar la doble insularidad, con una economía más débil y una oferta de transporte muy reducida. Esa debilidad endémica algo tiene que ver con la falta de apoyo por los mayores costes del transporte.

Quizás cuando los emprendedores de antaño tuvieron tanto éxito la economía no era tan competitiva y tenía más valor el producto en un mercado todavía no saturado. Sin embargo ahora necesitamos la compensación de la doble insularidad para ser iguales que en la Península. En Canarias ya tenían recorrido un largo trayecto, con Paulino Rivero en la presidencia, pero ahora el diputado de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, ha conseguido premios excesivos con su voto, necesario para aprobar los Presupuestos Generales del Estado. Entre otros que el coste de sus mercancías esté subvencionado al 100%.

Los agravios comparativos de Menorca con Canarias forman una larga lista. Hoy se descubren hasta cuatro en esta edición del periódico: la brecha en las ayudas al transporte de mercancías; la diferencia de plus por residencia entre los profesores; la misma situación en policías y guardias civiles; y que Balears no cuenta con ningún médico especialista en alergias y Canarias tiene 30 plazas de alergólogo ocupadas.

Por algo son las islas afortunadas. Que Menorca sea la primera tierra española en ver salir el sol es la prueba fehaciente de que residimos en la periferia. Sin embargo, nos quedamos con el bonito eslogan turístico y no conseguimos que nos compensen la doble insularidad. Ya saben aquello de que unos tienen la fama y otros, los canarios, cardan la lana.

 

La presó, un servei necessari

viernes, junio 2nd, 2017

Hi ha gent que pensa que la construcció de la presó a Menorca va ser una decisió equivocada. Segur que són els que pensen mai hi hauran d’anar, i tampoc ningú de la seva família. Més enllà del debat sobre la ubicació, el Centre Penitenciari Menorca és un servei públic important, necessari, que respon a les necessitats de la societat menorquina. Hi ha un grup, poc nombrós, de menorquins que han de complir una condemna i és positiu que ho puguin fer allà on resideixen, a prop dels seus familiars.

És molt probable que la presó no s’hagués construït si l’església menorquina no hagués insistit en la necessitat d’atendre millor els presos menorquins i les seves famílies. La sensibilitat d’una societat cap als més dèbils diu molt dels seus valors.

Una regió insular i perifèrica com Menorca ha de poder comptar amb els serveis bàsics i importants, encara que no es compleixin els criteris de població i de rendibilitat econòmica.

A l’hospital hem de comptar amb el màxim de serveis possibles. A l’aeroport i als ports la infraestructura ha de respondre a les necessitats dels residents. L’administració té una estructura pròpia, amb el Consell, que respon a les característiques d’una comunitat insular. La presó és un servei més, destinat a un grup específic que com més petit sigui millor per a tots.

Hi ha altres instal·lacions, especialment militars, que són mantingudes per l’administració i que no tenen cap rendibilitat social i que ningú no qüestiona.

La presó no és un problema. Ho són les causes que provoquen les condemnes, la marginació, la delinqüència, les drogues, la violència. Per sort, a Menorca hi ha gent que s’implica perquè les persones preses se sentin acompanyades, una actitud útil de qui pot estar cercant una nova oportunitat.