Archive for noviembre, 2016

Ciutadella dóna voltes

lunes, noviembre 28th, 2016

Ciutadella té algunes coses que són motiu d’admiració: l’estimació per la cultura pròpia (i no només per les festes); l’empenta comercial i empresarial; i un saber viure, que fa la vida més agradable. Pateix però d’una espècie de maledicció que afecta la seva administració municipal. Costa molt que l’Ajuntament funcioni i molts de temes històrics es van envellint sense solució. El Teatre des Born, Can Saura, la dessaladora, l’observatori astronòmic, la nova escola de música;l’ampliació del polígon industrial. Per altra banda, al PTI hi havia instal·lacions d’àmbit insular que mai s’han duit a terme: l’escorxador, l’auditori i la pista voltadora. Si no hagués estat per la rissaga, avui segurament no hi hauria port exterior.

Acabar amb la maledicció és cosa dels partits polítics. I la cosa no pinta bé. Mentre l’actual equip de govern demostra poca iniciativa, el PP es vol renovar sense baratar gaire, i el PSOE està més perdut que en Pedro Sánchez.

Amb tot això es donen situacions increïbles, com la dels terrenys de la voltadora, del Camí Vell. Albert Torres, quan va guanyar l’europeu junior el setembre del 2008, encara la reclamava. Segurament haguera estat una escola per nous valors ciclistes. Tenia sentit. Però, com molts projectes, ha quedat oblidat fins al punt que ningú ja no el reclama. Ara l’Ajuntament haurà de pagar 5,5 milions d’euros per uns terrenys que no tenen cap ús i que no necessita. És també increïble que fa uns vuit anys no estès clar si els terrenys eren rústecs o urbans (el Consell va dictaminar que eren rústecs). Són zona verda pública i és cert que l’Ajuntament està obligat a adquirir-los, com va fer amb Es Pinaret o el Canal Salat, i com té altres pendents (el Canals dels Horts).

Seria bé hora que en tost de fer créixer les empastes es pogués donar solucions, a poc a poc, una per una.

A medio gas

lunes, noviembre 21st, 2016

Menorca, como reserva de la biosfera, merecería que toda la energía que consume procediera de fuentes renovables. Combatir el cambio climático es una obligación de todos (incluso de Trump). Sin embargo el sueño de ser 100% sostenibles no es alcanzable a corto o medio plazo. Entre tres y cuatro décadas es un tiempo realista para ello. Además de que solo generamos el 3% de fuentes limpias, tampoco sabemos cómo vamos a llegar al objetivo. El trabajo del IME con la preparación de las Directrius Estratègiques de Menorca ya aporta algunos datos. Por ejemplo, es impensable abastecerse de placas fotovoltaicas por el enorme consumo de territorio que seria necesario para cubrir la demanda energética de los menorquines. No queremos molinos para aprovechar la energía eólica por su impacto paisajístico y nos conformamos con la ampliación de Milà. Aunque es evidente que hay que avanzar sin pausa en el uso de las renovables quizás el objetivo de alcanzar un 100% de fuentes limpias puede ser inalcanzable.

Algunos defienden la propuesta de cerrar la central de Endesa y abastecernos solo a través del cable eléctrico que nos une a Mallorca y del nuevo cable que instalará Red Eléctrica con una inversión de 84 millones de euros. Es la forma de decir «que produzcan ellos» pero es una actitud poco responsable con reducir las emisiones de CO2 y de azufre.

El gas no puede substituir a las renovables, pero al ser menos contaminante y valorando lo poco que hemos conseguido hasta ahora y los plazos de futuro, es una opción que Menorca no puede rechazar. Substituir el petróleo por el gas es también una apuesta a favor del medio ambiente. Realista y más a corto plazo.

Una gran oportunitat perduda

martes, noviembre 15th, 2016

Menorca ha patit històricament la síndrome del «turisme sí, però no». Curiosament aquest sentiment s’ha mantingut viu, tot i el procés que ha duit a la nostra economia a dependre d’aquest sector. Aquesta manca de passió, ha provocat també la desunió, moltes vegades per manca d’interès. PIME i CAEB feien camins diferents. Hi va arribar a haver un Foment del Turisme i dues fundacions, la pública de Destí i la privada de Turisme Menorca.

Ara, els papers del Foment del Turisme passen a la història i ja són a l’arxiu de l’IME. La fundació privada no s’ha dissolt però està inactiva, pendent de liquidar els doblers que hi queden (hagueren pogut servir per pagar l’estand de Menorca a Fitur). Hi ha una única fundació, la promoguda pel Consell. Els hotelers ja no volen el protagonisme estratègic i el seu president intenta afavorir iniciatives interessants per l’Illa i no només per Ashome. PIME i CAEB, tot i mantenir una distància lògica, no estan d’esquena.

Aquesta confluència de factors favorables no ha permès donar una empenta important a una acció conjunta a favor del turisme. No es nota la força que hauria de donar la unitat. I en aquest sentit, el Consell té una responsabilitat coordinadora que exerceix poc. La presidenta ha estat molt tota sola a la World Travel Market de Londres, I no només això, sinó que el president dels hotelers critica la manca d’objectius propis. Els hotelers ja van a poques fires (tenen els contractes signats) però la foto «política» de tots treballant pel turisme a l’Illa no s’ha pogut fer.

Si l’activitat turística és el motor de la nostra economia, s’haurien de saber aprofitar les conjuntures favorables per unir voluntats. I així reivindicar una bona dotació en el traspàs de la promoció turística i construir una imatge potent de Menorca com a destinació. Tenc la sensació que s’està perdent una bona oportunitat.

Sin papeles

jueves, noviembre 10th, 2016

Creo que los objetivos de transparencia que se plantearon la mayoría de las nuevas administraciones han fracasado. Como periodista, me interesa muchísimo menos saber la renta de cada cargo público, que poder acceder a los documentos de cuestiones importantes y no solo recoger las palabras de una rueda de prensa. O que en lugar de saber la agenda ordinaria de un conseller o de la presidenta (siempre dudas de que estén anotadas todas las citas) te contesten al teléfono para ofrecer más información, valorar o responder sobre una cuestión que va a ser portada del periódico del día siguiente.

La lista de ejemplos sería muy extensa. La presidenta Maite Salord no opina de la propuesta de los hoteleros de crear un stand propio hasta que decide emitir un comunicado o escribir un artículo. Se presenta el estudio sobre la erosión del Camí de Cavalls, pagado con dinero público, pero no se puede acceder a la documentación. Se mejoran las condiciones de los trabajadores de Santa Rita pero no se puede disponer del convenio, que representará «una partida (dinero) importante» pero no se especifica su importe.

Uno de los problemas que va creciendo es que algunos políticos quieren poner en práctica su concepción de transparencia al margen de los periodistas y, por ende, de los medios de comunicación en los que trabajan. Se conforman con introducir algunas ideas en las páginas web, mandar una nota de prensa, escribir comentarios en sus blogs, lanzar algún tuit con la convicción de que prescinden de intermediarios y tienen conexión directa con los ciudadanos. Así se fomenta la democracia del «plasma», la imagen virtual del político satisfecho consigo mismo, que aparece para explicar lo bien que hace las cosas y que no admite preguntas de los periodistas, que son los profesionales que tiene la democracia para que a los ciudadanos les llegue una información veraz.

L’economia és rodona, no quadra

lunes, noviembre 7th, 2016

Estic convençut de dues coses: l’economia va millor però hi ha molta gent que no ho nota. Són impressions contradictòries. La temporada turística ha estat espectacular, però el nivell de consum de les famílies s’estanca, segons el darrer informe de conjuntura del Cercle d’Economia. Creix el nombre de llicències d’obra i les hipoteques concedides pels bancs, però el mercat de lloguer està col·lapsat i es veu el perill d’arribar a situacions semblants a Eivissa, amb preus impossibles de pagar per una família de la que abans era la classe mitjana. El Govern balear sembla que dóna per acabada l’època de l’austeritat i apuja un 10% el seu pressupost a costa de fer créixer l’endeutament. Per altra banda, tots els estudis sobre la pobresa (el darrer de l’Obsam) avisen del volum de persones que està en risc de pobresa (una quarta part de la població menorquina).

La lenta sortida de la crisi es fa per etapes. Primer la recuperació de l’activitat per part de les empreses (algunes); després la creació de llocs de feina (molt precaris i de sous baixos) i finalment, encara pendent, la recuperació del benestar.

És possible que existeixi una quarta part dels menorquins en risc de pobresa? Els que dubten d’aquestes estadístiques mentre aplaudeixen les de la recuperació (les dades sempre tenen color) diuen que si realment existís tanta gent en el límit de la pobresa hi hauria una revolució social. Jo crec que val la pena escoltar aquestes estadístiques i considerar que la pobresa és silenciosa, a la societat actual desprestigia a qui la pateix, i per tant no arriba a ser objectiu dels programes polítics. Els plans d’ajuda van contra la pobresa extrema. Però les institucions han d’actuar en l’àmbit de la pobresa oculta, que és important. Si realment es vol que a més de sortir de la crisi es recuperi l’estat del benestar.

Acabar con la corrupción

miércoles, noviembre 2nd, 2016

Puede parecer de mal gusto dedicar la columna a la corrupción el día después de la investidura de Mariano Rajoy como presidente del Gobierno. Pero el país no está para fiestas y no se puede obviar que mientras se producía el desenlace del drama, se estaba juzgando a los imputados de Gürtel y a los beneficiarios de las tarjetas negras, entre ellos a Rodrigo Rato, dos casos de los que el PP no está exento de responsabilidad. No sé si penal, pero responsabilidad política es evidente. El mismo partido sufrió en Ciutadella al equipo de Casasnovas (Brondo era el segundo de principio a fin), estratégicamente corrupto. Por eso, los líderes deberían disculparse (Rajoy tuvo ayer una nueva oportunidad) y sobre todo hacer propósito de enmienda.

El Gobierno en minoría y la necesidad de acuerdos es quizás una oportunidad para arrinconar las actitudes corruptas, conseguir que dejen de ser sistémicas, y demostrar que la economía puede funcionar sin necesidad de corrupción en los engranajes, lo que debería permitir reducir los impuestos.

El resultado del largo proceso para llegar a formar gobierno hubiera podido ser mejor con un PSOE (el de Sánchez) más inteligente y práctico (en esto Rajoy es un crack). Si al final debía permitir la presidencia del PP con la abstención habría sido más útil negociar las condiciones y no esperar las cesiones. Ciudadanos ha cumplido en ese sentido. Y el pacto para acabar con la corrupción debería ser una de las prioridades. Antes y después de la investidura.

Es verdad que la corrupción afecta poco al sentido del voto de los españoles. Esa permisividad merece un análisis más a fondo. Solo se explica por una complicidad (¿quien no paga en negro si puede?) o por la ignorancia de las consecuencias. Sin obviar que la corrupción es inmoral e injusta.