Poca energia

Solem anar a la recerca d’un model, però tampoc no ens volem semblar a ningú, sinó que aspiram a un pla que ens representi a tots i que sigui propi, exclusiu de Menorca. Aquest model no es trobarà mai, perquè les unanimitats només existeixen quan no es tracta de res important. I així ens va, que des de gairebé l’època talaiòtica que anam buscant respostes al qui som i cap on anam. I no ens adonem que el model es va fent sense plans, com un resultat natural i com si el govern estàs permanentment en funcions.

Tenim una Illa declarada Reserva de la Biosfera, de la que la immensa majoria dels menorquins volem conservar el seu paisatge i la seva cultura, però que encara va a la recerca d’un model.

Les decisions són necessàries, encara que no siguin compartides per tothom. Hi manca una dosi de valentia. L’energia n’és un bon exemple i una oportunitat perquè deixem de mesurar totes les coses amb la lupa del localisme. Som Reserva i només un 3% de l’energia que consumim procedeix de fonts renovables. Menyspreem les oportunitats de créixer en producció neta i a més ho fem per criteris de conservació, no de l’espècie humana, sinó d’una fotografia temporal del paisatge sense humans.

El model d’una Illa 100×100 neta en energia és un bon objectiu, que necessita decisions polítiques i recursos econòmics. A Mallorca s’engega un pla per electrificar el seu històric tren, amb una inversió que arribarà als 50 milions d’euros.

Aquí, si apostam pel model de 100×100 neta, cal programar els objectius, posar dates, preveure recursos públics i animar la inversió privada, en lloc de posar-li tants d’obstacles.

Crec que el temps dels debats, sempre bons, i dels estudis, sempre necessaris, han de donar pas a les accions imprescindibles.

2 Responses to “Poca energia”

 1. Berto Coll dice:

  Estimat Josep. Des de Martí i Bella no menyspream cap oportunitat de creixer, però si que lluitam per la conservació. Del paisatge en aquest cas, i humana a la vegada, perquè no creim que la solució a sa renovació de fonts energètiques passin per sepultar un dels millors paratges humanitzats de Menorca. Tan sols apelam al sentit comú de pensar que no cap en la lògica instal.lar el tercer parc solar d’Espanya en extensió en una illa de 700 km2.
  Fent referència a Mallorca, estaria bé consultar per què el GOB i totes les altres entitats de caire conservacionista s’han plantat de forma inequívoca davant la instal.lació de dos parcs solars que no son ni una tercera part de grans que el de Son Salomó.
  Fa molts, molts anys que reclaman un canvi de sensibilitat davant el patrimoni històric de Menorca, presentant propostes senzillament fantàstiques i possibles, Museu Balear d’Arqueologia Submarina, Recuperació de ses Muralles, Rehabilitació de Santa Àgueda, política de museus a l’hivern, etc… per fer front als reptes de futur d’aquesta illa. Volem que tot aquest patrimoni comporti un millor turisme, tot l,any, i en conseqüencia major riquesa i progrés per Menorca, però no a preu de destrossar un paisatge únic al món, com diuen tants experts independents i com diu Icomos, que per cert és l’organisme a qui el Consell ha encarregat la tramitació del Món Talaiòtic com a P.M.
  Punta Nati és un tresor per Ciutadella i per Menorca, i sepultar.ló amb plaques i molins pot ser un dels disbarats històrics més grans, no només pel valor paisatjístic, sino també pel valor cultural, de indentitat, i per tant humà, que representa pels menorquins.
  Hi ha molts de puestos per posar plaques solars. Sa propia administració illenca compta amb infinitat d’hectàrees buides a una carretera general que han quedat sense ús, entre d’altres indrets, més adients i proporcionats. Que hi posin voluntat, dedicació i ganes de fer feina de ver per Menorca, en ves de aprofitar una oportunitat política de posar.sé una medalla per afavorir interessos privats, i sobre tot en aquest cas, que començin sa casa pels fonaments, que és planificar a on, còm i quines energies alternatives volem i podem tenir.
  Disculpa si m’he extés mássa. Un abraç i avam si mos veim un dia d’aquests.

 2. Varios puntos:
  -No veo por qué tanto miedo al debate
  -Yo extendería el debate a todo el archipiélago. La perspectiva de isla es demasiado miope. ¿Qué mas dá que se sea o no reserva de esto u lo otro? ¿No merece todo territorio una energía limpia, económica y eterna?
  -¿Dónde están los datos básicos? Hablo de los cálculos económicos y ambientales de cada opción existente. Querría ver a ingenieros de una y otra opción discutir, con datos contrastables en mano.
  -Estoy a favor de las renovables, y me preocupa mucho que se base el discurso de su apología en el clima, tema denostado, que conozco bien.
  -¿Qué pasa con los que se dicen ecologistas, que parecen ejercer de referencia moral, y luego se oponen cada vez a los proyectos de renovables? ¿No han hecho bastante daño ya?
  -Pienso que si hay un tema en el que se puede alcanzar un consenso (unanimidad) popular es precisamente este de la transición energética.
  -¿Qué pasa con los lobbies de las eléctricas (Endesa, Gas Natural, etc.)? ¿No son peligrosos de por sí, dado que querrán matener el modelo actual, el cual incluye centrales nucleares, o centrales de carbón tan contaminantes como la de Es Murterar, que pudre el mabiente en Pollensa y alrdededores? ¿No podría crearse una empresa pública que construyese, instalase y mantuviese las nuevas instalaciones de renovables?
  Hay mucho que decir, y aquí parece que estéis todos con miedo a hablar. ¡Que termine la ley del silencio!

Leave a Reply