Archive for agosto, 2015

Un any sense museu

miércoles, agosto 12th, 2015

El Museu de Menorca estarà tancat durant un any, és a dir 365 dies sense poder accedir al principal fons de la nostra història. És el temps que es necessita per instal·lar l’aire condicionat, un sistema de climatització que permeti conservar les peces en bones condicions i que els visitants s’hi trobin més còmodes. Una millora pendent i de gran importància. S’aprofitarà també per resoldre mancances que pateix l’edifici. Així, es tanca la principal col·lecció de la prehistòria menorquina, de l’època talaiòtica, que tots esperam que sigui declarada per la Unesco Patrimoni de la Humanitat l’any 2016. Durant el darrer any de tramitació del projecte, el museu romandrà tancat.

Si vénen els tècnics de la Unesco a veure el que ha de ser patrimoni mundial, el museu estarà tancat. I si hi ha menorquins que volen descobrir el que ha sortit de les excavacions d’alguns dels principals jaciments, del mil·lenar que hi ha escampats per l’Illa, no ho podran fer perquè el museu estarà tancat. Insistirem que és imprescindible la implicació dels menorquins en el projecte de la Menorca Talaiòtica, però la principal exposició d’aquesta època no es podrà visitar.

Què passaria si l’Hospital Mateu Orfila hagués de tancar durant un any per obres? O tots els instituts de l’Illa? O tots els camps de futbol haguessin de renovar l’herba artificial alhora durant un any? O tanquessin tots els supermercats durant 365 dies?

Per què la cultura és tan poc important i ningú se n’alça una cella perquè es tanqui el primer museu de Menorca?
Puc entendre que tancar facilita les obres i que la millora permetrà que després s’obri una nova etapa del Museu. Però si ens volem creure que una Menorca Talaiòtica és una qüestió de sensibilitat cap a la nostra cultura i patrimoni, s’havia d’haver trobat una solució alternativa per mantenir oberta una part de la col·lecció. Al final ens haurem de conformar amb allò de què Menorca és un museu a l’aire lliure, a ple sol, sense aire condicionat.

La pobresa invisible existeix

miércoles, agosto 12th, 2015

Es nota una clara intenció política de treure importància als desnonaments i a la pobresa, com si la lluita contra aquestes misèries qüestioni la propaganda de la recuperació econòmica. L’evidència es troba en els resultats electorals. Moltes famílies estan encara lluny de rebre els efectes de la recuperació de l’economia i voten en conseqüència.

Els compromisos polítics de lluitar contra la pobresa dels nous governs s’han de prendre seriosament. La pobresa a Menorca existeix molt més del que es veu. Es manté discreta perquè encara provoca vergonya social. La gent aguanta com pot i mira d’amagar la penúria fins a situacions límit.

És cert que manca una diagnosi global a Menorca sobre la pobresa i comptar amb ella ha de ser una de les prioritats dels nous governants.

Hi ha prou símptomes que aquesta pobresa afecta a un nombre considerable de fiets i fietes. Al voltant d’un 30 per cent dels menors de 3 anys no van a les escoletes infantils. Possiblement la gran majoria és perquè els seus pares no poden pagar. I, per contrast, hi ha ajuntaments que no esgoten el pressupost per beques i, moltes escoletes tenen cadires buides, que podríen estar ocupades per un fiet o una fieta sense representar cap cost afegit. Alguna cosa falla en el sistema quan la solidaritat oficial no arriba a les persones que ho necessiten, encara que no ho demanin. Es dóna el cas insòlit d’una escola que disposa de menjar però que no pot donar-lo a famílies que sap que els hi fa falta perquè la legislació li prohibeix.

És fàcil fer demagògia amb la pobresa, com també ho és fer-ho amb els símptomes de la recuperació. Sembla que volem amagar les víctimes de la crisi davall de l’estora, sense pensar que el primer objectiu de la millora econòmica ha de ser l’operació rescat. El rescat de les persones.