Archive for enero, 2015

Dotze hores sense alè

martes, enero 27th, 2015

La situació més crítica del transport aeri pels residents menorquins és el de l’avió-ambulància, tot i que aquest no necessita descompte de resident perquè surt de franc, encara que al final pugui resultar molt car.

Aquesta és una història real de fa prop de 10 anys, quan els menorquins en estat crític depenien també d’un avió-ambulància procedent de Palma per a salvar la vida. Una dona de poc més de 64 anys pateix a Ciutadella, a les 16 hores, una hemorràgia cerebral molt greu. L’ambulància la trasllada primer al Canal Salat i després amb la UCI mòbil al «Verge del Toro». S’atura davant Son Sintes durant una hora, sota una pluja molt intensa. El metge l’ha intubada perquè estava en un punt crític.

A Urgències a Maó, li fan totes les proves i els metges comuniquen als seus fills que gairebé no hi ha possibilitat de sobreviure. Diuen que remetran un TAC a Son Dureta, com opció desesperada, i si els neuròlegs de Palma l’accepten perquè veuen que hi ha possibilitats sol·licitaran l’avió-ambulància. A Son Dureta no volen menorquins sense esperança de vida. Són les 20 hores. Tres  més tard, els especialistes de Palma diuen que l’accepten i es posa en marxa l’operatiu aeri.

Passen les hores i l’ambulància aèria no arriba. Ningú sap què passa. Finalment a les 3 de la matinada apareixen el metge de l’avioneta i el seu equip. Demana disculpes i explica que han estat volant més d’una hora damunt de l’aeroport de Menorca perquè no podien localitzar el controlador aeri que havia d’obrir la pista.
La dona és traslladada a Palma, és operada dues vegades, queda en coma durant dos mesos. I sobreviu. D’aquests fets fa més de nou anys i els conec prou bé perque es tracta de la meva mare, Margarita, que ara gaudeix d’una bona salut.

Avui la dependència de Palma és la mateixa que fa 10 anys. Sense solucions en un transport vital.

Som talaiòtics, uns més que altres

lunes, enero 19th, 2015

Em fa ganes respondre a la petició que ahir va fer el president del Consell d’animar la gent a implicar-se en el projecte de declarar la cultura talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat. Ha centrat el seu discurs institucional de Sant Antoni en aquest objectiu, en lloc de repetir la històrica reivindicació de major protagonisme del Consell com institució d’autogovern. Si no hi ha res de nou, no fa falta repetir-ho tant.

La riquesa arqueològica de l’època talaiòtica té el valor d’un tresor únic, un patrimoni excepcional i no crec que hi hagi massa dubtes que es mereix la declaració de la Unesco. És a dir, els avantpassats van fer una bona feina i ara ens toca a nosaltres.

Hi poden haver dues coses que ajuden a potenciar aquest projecte, a fer-lo útil per a la nostra cultura i economia. Una és la participació i la implicació del conjunt de la societat. Ens hem de creure la importància del projecte i actuar en conseqüència. Anar a visitar els monuments -ara que hi ha més oportunitats- és una primera passa. Tenir iniciatives per donar-li més presència també és necessari. No és un projecte de l’administració, sinó de la societat.

Per altra banda, és més important la qualitat que la quantitat. No basta comptar els 1.570 béns catalogats, sinó que s’ha d’invertir en la seva conservació, en les condicions d’accés i de visita i en què siguin un atractiu turístic. No tot ha de ser promoció, ni publicitat de la candidatura, sinó que convenen propostes imaginatives per millorar les condicions dels poblats i jaciments que formen part de la llista.

Fins que no hi hagi coes de gent a les taquilles del Museu de Menorca, cosa que no ha passat mai fins ara, ni de turistes ni de menorquins, la proposta de Patrimoni de la Humanitat no arribarà més lluny que la de Reserva de la Biosfera. I l’hauria de superar en expectatives.

Libertad sin igualdad no permite la fraternidad

jueves, enero 15th, 2015

Nada justifica el terrorismo islamista y menos la base religiosa que se le atribuye. Sin duda, el radicalismo de este corte es uno de los mayores peligros de este siglo XXI y un obstáculo para la convivencia de las culturas, las creencias y las personas. Siembra el miedo y de esa semilla nunca ha nacido fruto bueno.

Estos días, todo elmundo reivindica la libertad, en general, y la de expresión en particular. Debe ser verdad que solo valoramos lo que tenemos cuando podemos perderlo. Rajoy diría que gozamos de un grado de libertad razonablemente alto y sin duda es verdad. Nada nos impide creer que podemos hacer lo que deseamos, sin embargo convertir el sueño en realidad depende, en buena parte de la capacidad económica. Además, la libertad no se cuida, se la trata como si uno pudiera imbuirse de libertad solo
porque lo dice la Constitución.

El radicalismo encuentra en la pobreza el mejor abono. Y por eso el mundo actual es más peligroso. En Siria, en París y aquí, en grados distintos, es cierto, pero en esencia, por la misma causa. El economista francés Thomas Piketty, en su libro «El capital en el siglo XXI», demuestra que la riqueza cada vez se concentra en una capa más reducida de la población, que crecen las desigualdades y la pobreza material.

Antes de condenar las ideas y las religiones, quizás conviene mirar alrededor y comprobar cómo la desigualdad social se está transformando en un mal crónico.

La libertad es un derecho, que debe ejercerse para que tenga sentido. La igualdad es un objetivo imposible pero la desigualdad es un peligro inminente. La fraternidad debería ser la consecuencia de un mundo más justo. Además de una actitud personal y política.

Quizás aprendamos del dolor antes de que nos invada el miedo.

Quatre i ‘es cabo’

jueves, enero 15th, 2015

Definitivament, hem perdut confiança en els nombres i sobretot en les estadístiques. Les electorals posen nerviosos els polítics i les importants no tenen efectes, ni gairebé comentaris. Una d’important la vam publicar el 24 de desembre: Menorca perd en un any 1.870 habitants. És a dir 1.870 persones que ja no celebren a l’Illa el sopar de Nadal, que no van a comprar al ‘súper´(ni entre semana ni els diumenges), que no posen el cotxe a la ‘general’, que no viatgen, que no van a l’escola i menys encara a l’escoleta, que es donen de baixa de la biblioteca, que no lloguen ni compren un pis, que no llegeixen ‘Es Diari’ o només ho
fan per internet.

Quin valor econòmic té la pèrdua de 1.870 habitants? Segur que prou important. Fa uns dies, el president del Consell, Santiago Tadeo, deia que falta «massa crítica», població per a poder fer una passa endavant en matèria de transport aeri (ara ja viatges millor de preu a Nova York sense ser resident que a València amb el certificat). I resulta que perdem població, per primera vegada en 50 anys. I ningú alça una cella. Que tranquils arribam a ser!

Crec que hi ha una cosa certa: la gent viu allà on pot menjar. Si no es pot guanyar la vida, val més comprar un bitllet només d’anada. No només els immigrants tornen a casa, sinó que les noves generacions (també les de pares d’esquerres) cerquen feina a altres terres.

El 2015 és l’any de l’economia. Diuen que de la recuperació. Hauria de ser l’any de l’economia menorquina. Com ho hem de fer per millorar les nostres expectatives? Qui ha de prendre la iniciativa per sumar idees que es tradueixin en accions? Hi ha coses en marxa però és evident que no són suficients. Al final, em fa por que no siguem capaços d’aportar res a la millora importada. O és que algú pensa que quan siguem quatre i es cabo estarem millor, sigui qui sigui es cabo?

Mr. Wonderful

jueves, enero 15th, 2015

Las frases bonitas, las que ayudan a mostrar un mundo feliz, no solo llenan por fuera las tazas de té, sino que te las encuentras en cualquier lugar, en el espejo de la panadería, en el supermercado, en los anuncios, en los hoteles. La vida cotidiana está saturada de palabras de color de rosa. Es como la música ambiente, la que no se escucha pero que pretende hipnotizarnos, acompañarnos hasta ese producto que no necesitamos y que al final compramos por simpatía.

Dicen que Mr. Wonderful es el autor de muchas de esas frases de «buen rollo». Nadie parece saber quién es el tal Wonderful, pero en su web se indica que «somos una empresa feliz». Sospecho que se trata del Gobierno, aunque no puedo asegurarlo. Hay pruebas que apuntan a esa autoría. La intención es evidente: si todos nos convencemos de que el mundo es mejor de lo que pensábamos, de que somos felices con lo que tenemos, al final vamos a conseguir que la realidad se parezca a lo que dice la taza de té.

La campaña de la lotería de Navidad es un claro ejemplo de ese plan perfecto urdido por Mr. Wonderful. El pobre vecino que no compró el décimo, quizás porque necesitaba los 20 euros para comer, se resiste a participar del mundo feliz, se arriesga a ser un marginado, y todo es maravilloso cuando el jefe del bar (el presidente del Gobierno) le guarda la subvención que le transporta a la felicidad más absoluta.

Es el mismo dueño del bar que nos anuncia el fin de los días de penuria, la recuperación de la esperanza, la meta tras el esfuerzo, el premio que todos y cada uno de nosotros merecemos. Como aseguran todas las fotocopias de los manuales de autoayuda, si estamos convencidos de que lo peor ha pasado ya hemos dado el primer paso para que las cosas mejoren. Y para votar en consecuencia.

Famosos, ¿para qué os quiero?

jueves, enero 15th, 2015

A la famosa presentadora de Gran Hermano, Mercedes Milá, le hemos dado una patada. Su hermano Lorenzo, corresponsal de TVE en Roma, ya no viene a la Isla, desde que ambos perdieron la concesión de las casas de La Solana, en S’Altra Banda del puerto de Maó, que había construido su tío. Caducó el plazo de la concesión y las casas, en perfecto estado de revista, volvieron a manos de Autoridad Portuaria. Es la Ley y no hay nada que discutir. La Ley, igual que la muerte, nos iguala a todos, ricos y pobres, famosos y discretos.

Lo que sí puede discutirse es la gestión de las cosas públicas, que aunque son de todos, a veces parece que no son de nadie.

A pesar de que no están los papeles firmados, todo parece indicar que Amics de la Mar ocupará las casas de los Milá en La Solana. Dudo que unas viviendas con cocina, habitaciones y aseos se ajusten a sus necesidades de espacio, ya que tienen barcas históricas que resguardar. Pero el gestor de lo público habrá pensado que más vale cederlo a una asociación sin ánimo de lucro que dejar que las casas se caigan a pedazos y mucho mejor que permitir que algún privilegiado pueda volver a habitarlas.

Lo que es incomprensible es que Amics de la Mar tenga un excelente espacio en la isla Pinto y que deba abandonarlo por motivos que no se han explicado. Si el islote es público -pertenece a Defensa-, ¿por qué no puede servir para un museo naval? En la base naval de Sóller están a punto de ubicar un museo con el dinero de la venta del yate real «Fortuna» y aquí les cedemos una casita donde no cabe ni un ‘llaüt’.

Mercedes Milá ha ayudado a la Isla, con su influencia para campañas de promoción en Tele 5, apoya económicamente a la Illa del Rei. Lo habrá hecho por interés, como interesante ha sido para la Isla. ¿Quién se ha preocupado realmente por su problema con La Solana?

¿No sería más inteligente en lugar de echar a patadas a los famosos implicarles para que colaboren en un futuro mejor para la Isla?