Archive for abril, 2014

Ligeros de equipaje

lunes, abril 28th, 2014

El último cartel que se cayó de las paredes del viejo hospital Verge del Toro fue el que indicaba el Mortuori. Es curioso lo que une la casualidad: un hospital, donde se salva la vida, y el mortuorio, la puerta de exitus que nadie quiere cruzar. Algunos deciden cómo quieren irse y dejan su testamento vital en el registro de últimas voluntades. Es un documento importante para cualquier persona y por eso no se comprende que en el nuevo hospital pueda darse aunque sea un solo caso en que se dificulte la aplicación de las últimas voluntades porque el sistema informático no funciona o el archivo de los documentos está cerrado y quien tiene la llave no trabaja los festivos y los fines de semana.  Los médicos se dedican a recetar «vida» pero bien saben que algunas veces les toca ayudar a alguien y a las familias a vivir una buena muerte.

Esta semana se han dado dos muertes distintas, aunque tan iguales como la de todos, como en el verso de Machado, «ligeros de equipaje».

Tito Vilanova, el entrenador, que a pesar de disponer de todos los medios no puedo ganar un partido injusto. La juventud, el éxito, la fortuna, el amor. Lo que tuvo y lo que fue se queda en la memoria de muchos, grabado con más relieve por la temprana despedida.

Miguel Ángel Galán también se fue. Se encontró su cuerpo en una cueva de Sol del Este, cuando llevaba algunos días muerto. Nadie ha reclamado sus restos, que deben descansar ya en una sepultura. ¿Habrá una lápida con su nombre?. ¿Con fecha de nacimiento?. ¿Alguna inscripción de alguien querido, aunque fuera en el pasado?. Habrá quien dirá que informando del muerto de la cueva el diario ha fomentado el morbo. A mí me emocionó cuando Caritas mandó una carta y al hombre invisible le puso nombre y apellidos. Quizás Vilanova y Galán hayan subido al mismo tren hacia la eternidad.

Participar no és partir sinó compartir

domingo, abril 20th, 2014

Aquests dies podem mirar endarrera amb una mesurada nostàlgia. Els primers batles democràtics, dels ajuntaments que es van constituir el 19 d’abril de 1979, representen una època impregnada de la il·lusió per a construir una nova societat. No afectava només als polítics inexperts sinó a tots el col·lectius, a la premsa, als professionals i als ciutadans.
La il·lusió és com la metzina del dipòsit d’un cotxe. Si no s’omple amb nous motius al final s’acaba i el cotxe s’atura. Avui n’hi ha molts que volen baratar de cotxe, retirar el vell i fer rodar un de nou, esplèndid, sense adonar-se’n que el problema és del dipòsit buit i no del model o del color, ni del motor.

Els motius els hem de veure en els bons exemples. Em sembla molt encertat l’homentage que l’Ajuntament de Ciutadella ha volgut retre a qui va ser batle de la ciutat entre 1931 i 1936. Pot sorprende que un batle del PPvulgui reconèixer la figura d’un batle de la Segona República, quan la interpretació històrica d’aquest periode està contaminada pels interessos polítics del moment actual. Però el que realment interessa és veure la persona del doctor Pere Hernàndez i la seva actitud de servei al poble on va nèixer. Ho va fer com a metge, igual que altres, com Manuel Salort, com a batle, com a persona interessada i estudiosa de la cultura, la història i l’arqueologia locals.

Avui hi ha persones que tenen la mateixa actitud de compromís social i que pateixen la creu del desprestigi de l’activitat política. I n’hi ha que tenen actituds, valors i voluntat per aportar a l’actitivitat pública i no es decideixen a donar la passa perquè saben que patiran la síndrome de la prensunció de culpabilitat. No hi ha marge per a la confiança.
L’exbatle des Castell, José Tadeo, ho deia ahir: «No m’agrada la paraula oposició».

Quan s’aplicaran el canvis per a recuperar el prestigi de l’activitat política?

Tots els rams tenien arrels

lunes, abril 14th, 2014

El diumenge de Rams obre la setmana més important pels cristians. A Menorca es celebraran més processons que mai, amb una gran participació de confrares i amb sentiments diversos. Respectables, la gran majoria. L’emoció s’ha vist aquesta setmana, per exemple, en el devallament de la creu a l’església de Sant Martí des Mercadal, un muntatge impactant.

Els sentiments poden ser superficials i estètics o profunds i autèntics. El bisbe Sebastià Taltavull va oferir en el pregó de Setmana Santa una idea suggerent: la processó és una pelegrinació, no una desfilada. I va convidar a una ruta prou interessant: les imatges de patiment del divendres sant empenyen cap al compromís social, especialment de qui les mostra pels carrers, però avui més necessàri que el reconeixement del dolor que s’escampa arreu és el sentit de la Pasqua pels cristians, il·luminar la idea que els rams que avui s’aixequen procedeixen d’unes arrels que, a prop de l’aigua, tenen prou frescor per animar l’esperança.

L’integrisme de les formes omple els temples d’algunes religions. Integra les persones a costa de la seva llibertat. Les esglésies catòliques estan buides. Poca gent als batejos i molta als funerals. Així i tot, tothom percep que l’església viu un procés de transformació, natural i inevitable. I no el provoca el Papa Francesc, tot i que l’anima, sinó que ell fa visible tot allò de bo que té aquesta església socialment compromesa. L’opció pels pobres és molt radical perquè és l’opció per la pobresa, una actitud personal valenta i difícil. Però si que hi ha al nostre voltant centenars de cristians que posen el seu cor al servei dels que més necesiten una mà, una mà d’ajuda.

Crec que avui val la pena admirar aquelles persones que quan donen, comparteixen.

Carretera y manta

lunes, abril 7th, 2014

Está a punto de iniciarse una de las obras públicas más importantes de los últimos años: la reforma de la carretera general. Mientras las máquinas están a punto de irrumpir en el tramo de Maó a Alaior, se aprueban las modificaciones de Ciutadella a Ferreries y se prepara la última fase en el centro. Unos 30 millones de inversión para que la principal vía de la Isla mejore sus condiciones. Se mantiene viva la protesta en contra del proyecto. Es una lástima que no haya sido posible llegar a acuerdos. La intención de conseguirlos ha sido débil. Los recursos judiciales han avalado la gestión del Consell y han cargado las costas al GOB. Eso hace que insistir en la vía judicial suponga un riesgo económico para los opositores. Queda por ver si se llega a la acción directa para parar las máquinas, como han propuesto algunos.

El volumen de la legítima protesta contra las rotondas ha sido excesivo. Se trata de una reforma de la principal carretera (no de un paraje natural), que descarta para el futuro las pretensiones de desdoblamientos y autovías, cuyo mayor impacto paisajístico es la anchura de la nueva calzada y no las rotondas soterradas, después de la reducción de sus dimensiones. Creo que la reforma cumple con los criterios de la sostenibilidad. Se ajusta a las necesidades de una Isla que, aunque sean solo dos meses, debe responder a las exigencias de calidad como destino turístico.

Pero lo más importante es la seguridad. Nadie puede asegurar que los giros a la izquierda en una carretera con un tránsito diario de 14.000 vehículos no representan un riesgo. La Dirección General de Tráfico acaba de advertir que este año el 82 por ciento de los fallecidos ha sido en carreteras convencionales.
Si no es posible pulir un acuerdo sobre las rotondas, es hora de iniciar las obras y cumplir los plazos para no perder la inversión.