Archive for mayo, 2011

El día 181 en el paro

lunes, mayo 30th, 2011

A ésta la llaman sociedad del bienestar. En este caso no se trata de un sinónimo de comodidad, sino de estar bien, incluso se puede aspirar a sentirse bien. La definición se plantea como modelo, un sistema para que los consumidores puedan cubrir sus expectativas y con ello impulsar la rueda de la economía. Y además, sin olvidar a los que menos tienen, especialmente a los que no tienen trabajo. Una persona me hace llegar una comunicación del INEM. Lleva 181 días en el paro y a partir de esta fecha se le reduce un 10 por ciento el importe de la prestación. Es la consecuencia del artículo 211.2 de la Ley General de la Seguridad Social. Le quedarán unos 800 euros al mes. La mitad para el alquiler, otro 15 por ciento para la luz, muy poco para comer.Ha sufrido desde el primer día del paro, por el esfuerzo baldío de encontrar empleo, pero ahora, con esa reducción del 10 por ciento siente una mayor desesperanza. No quería volver a las colas de las oficinas que comparten el INEM y el SOIB, donde le tiemblan las piernas. Siente la indignación tan extendida y no puede evitar enfadarse con el líder político que le habla con optimismo hipócrita. La comunicación del INEM no admite interpretaciones. Puede que el subsidio forme parte de la sociedad del bienestar. Alguien, en la cola del paro, le dice que quizás cuando encuentre empleo cobre lo mismo que del subsidio.

El “pienso luego existo”

martes, mayo 24th, 2011

Recuerdo una escena de un festival estudiantil en el “Josep Maria Quadrado”. Salía uno de los alumnos más simpáticos disfrazado de burro. Se iba a su establo, comía el pienso y muy estirado miraba fijamente al público y decía: “Pienso, luego existo”. La frase de Descartes me viene a la memoria pensando en las concentraciones de los ‘indignados’, protagonizadas principalmente por jóvenes. No sé si conseguirán hacer realidad alguno de sus sueños colectivos, pero ya han derribado etiquetas que llevaban a la espalda. Ni pasan de todo, ni se encuentran para hacer botellón, ni son una generación perdida. Estas nuevas etiquetas tampoco pueden colgarse a todo el mundo, pero han conseguido transmitir una imagen que trasciende la protesta y con la que parece simpatizar la mayoría de la sociedad. Lo que queda claro, además de la indignación, es el desencanto por un sistema que crea demasiadas dependencias, que promete y que a menudo decepciona. Los motivos de las concentraciones espontáneas son evidentes, pero las soluciones no son fáciles. En el norte de África se lucha por la democracia, mientras que movimientos islamistas ganan terreno. Los riesgos no han de impedir los cambios. Los jóvenes de Puerta del Sol y de otras plazas de toda España dicen que “el sistema es antinosotros”. Y tienen una buena dosis de razón.

Menorca es la menor

miércoles, mayo 11th, 2011

Volar de Menorca a Palma y volver el pasado fin de semana cuesta 107 euros a un residente (214 a un peninsular que se haya perdido por aquí). No quedan tarifas de 86, el precio superreducido de nuestro servicio público interinsular. Sales de Menorca en un ambiente de absoluta tranquilidad. Ni el camarero canta ópera el sábado por la mañana. Será su día libre. Ya se ha abierto el ala lateral, que en invierno permanece cegada. Ahora tampoco haría falta en la isla menor, pero nos estamos preparando para la extraordinaria temporada que nos espera. Al llegar a la capital de la isla mayor, el caos te abraza. “Ayer fue el día de los alemanes, hoy les toca a los ingleses”, explica un conductor de silla de ruedas, que lleva a una anciana británica de cierto parecido con la reina madre. Cientos de británicos se agolpan junto a las cintas para recoger sus equipajes. Todas están llenas. En el panel informativo, aparece el vuelo que ha llegado de Menorca pero no hay cinta asignada. Llegan más aviones de Inglaterra, cinco, diez, todos con su cinta. Menorca va subiendo la lista de espera pero sigue en blanco. No hay servicio de información. Un teléfono verde, con una voz al final del hilo. “Todavía no han asignado cinta”. Los pasajeros de la isla menor son solo tres, contra 3.000 ingleses decididos a ganar la Champions. Al final uno de ellos ve su maleta, abandonada en una de las cintas británicas. Y piensa, “Menor no siempre significa peor”.

Les eleccions necessàries

sábado, mayo 7th, 2011

ELS CIUTADANS -DIUEN- passen de política, no els interessa gens, però la majoria encara van a dipositar el seu vot. Els experts creuen que, anys enrere, en què la democràcia encara estava en creixement, es decidia el vot per una idea, com a resposta a un debat polític. Ara el vot sembla ser més sentimental, basat en sensacions, amb inèrcies que els de màrqueting electoral cobren per crear. Cansant de crítiques pessimistes, tenc la sensació que en aquestes eleccions hi ha un canvi en positiu, per diferents motius: hi ha una renovació evident de les candidatures i s’ha recuperat l’interès per qüestions com el transport aeri, el futur del port de Maó i el pacte sobre el turisme, com a motor de l’economia.

HI HA NOVES CARES i  nous partits, com Unió Menorquina, que d’entrada ha aconseguit presentar candidatures a gairebé a tots els municipis i que va estar a punt de fer-ho també as Migjorn. El PP ha incorporat a les llistes un bon nombre d’independents i no només Luis Alejandre i Aurora Herraiz. Molts d’ells tenen un discurs allunyat de les dinàmiques nacionals d’estratègies de desgast, que avorreixen els ciutadans i empenyen a l’abstenció. Tot i que ser independent no vol dir anar per lliure, s’haurà de veure el resultat de l’aposta de Santi Tadeo, que ha deixat fora aspirants amb mèrits de partit, tot i la sorpresa d’Antoni Camps. El PSOE també es renova, encara que no ho sembli tant. Marc Pons, Vicenç Tur i Pilar Carbonero es presenten per primera vegada a unes eleccions com a caps de llista. L’actual president del Consell també incorpora gent que no surt de la promoció interna. Que hagi posat Lázaro Criado en el nombre 3 vol dir que valora el seu perfil professional i no es deixa influenciar per les opinions de Palma o del col·lectiu hoteler. D’entrada, que es pugui parlar de turisme al Consell de Menorca, al marge dels interessos partidistes i particulars sembla un bon punt de partida, governi qui governi. Maite Salord, candidata del PSM, surt d’una Ciutadella sacsejada i pot ser una política disposada a aportar, també des d’un equip de govern o des d’un seient de l’oposició, com ho ha demostrat en algunes reunions, en què ha estat la primera en demanar consens i pactes. La passió que posen els candidats de partits com EM-EU, UPyD, Els Verds i UPCM es mereix tot el respecte.

A CIUTADELLA, les eleccions són una gran oportunitat. Serviran per a passar pàgina definitiva de la gestió del govern del PP-PMQ, que ha deixat una taca a un Ajuntament que està a la recerca d’estabilitat des de fa molts anys. El resultat que aconsegueixi UPCM és una de les grans incògnites. Segur que era necessària la fiscalització de Joan Triay, per ajustar la mànega al braç, però la nova etapa no hauria de ser la dels fiscals, sinó la dels polítics. Si els nous regidors poden celebrar una sessió plenària acabant a les 10 del vespre serà un bon símptoma. També aquí el PP s’ha renovat, fins i tot alguns pensaran que massa. De les dones populars ciutadellenques, no hi seran la veterana, supervivent de mil batalles, Assumpta Vinent, ni Antònia Gener, que ha davallat del barco a darrera hora. Ha pagat molt car no haver sortit de l’Ajuntament, quan ensumava la mescla d’interessos que hi havia a l’equip de Govern que ella era responsable d’administrar.

EL PACTE PEL TURISME és una de les propostes més interessants, sobretot perquè l’activitat d’aquest sector ens ha de permetre sortir de la crisi. Pacte, diàleg, consens, són paraules desgastades, però per com s’empren, perquè es fan servir com a idees teòriques que pocs partits duen a la pràctica. Així com avui la societat menorquina s’indigna perquè es trobin solucions al transport aeri, igualment s’hauria de demanar un acord a llarg termini sobre el turisme. No es tracta de complir per la foto, sinó de pactar els objectius i la forma d’aconseguir-los en els propers 10 anys. No és que els partits hagin de renunciar a fer política, sinó que l’acció política sigui útil, generosa, renunciant a posicions de partit per afavorir un projecte compartit al Consell de Menorca. A més aquesta institució ha de marcar el ritme i ha de gestionar la competència de turisme.

L’ENQUESTA DE “ES DIARI”, amb  la intenció de vot a cada un dels municipis, després d’entrevistar a més de mil persones, es donarà a conèixer a partir de dilluns. Ja vam oferir una enquesta l’any 2007 i els resultats es van atracar prou als que es van donar a les eleccions del 27 de maig. La política més propera ha d’interessar als veïns i en els propers dies donarem prou informació com per valorar les propostes dels candidats i la situació de cada municipi. L’enquesta també aportarà la intenció de vot al Consell a cada poble, que s’anirà sumant així com es publiquin els resultats a cada municipi.

Escolta els escoltes

viernes, mayo 6th, 2011

Enrique Granell Ríos em va ensenyar a convertir un ou de gallina en una truita, quan era un al·lotet de Calós. Ell va promoure a Ciutadella el primer agrupament escolta, el “Federico Pareja”. Després, centenars de persones han crescut amb l’escoltisme. Apreníem a ser independents, a respectar els altres, a compartir, a creure, a estimar i admirar la natura. A jo també m’agradaria participar a Sant Jordi, aquest cap de setmana a Alaior, però m’ho perdré, però no puc deixar de donar una pinzellada al que van significar tots els anys que vaig passar des que era un dels llops fins a cap d’una unitat de ràngers-guies. La prova més evident és que tots els que formen el grup d’amics que més estim han estat escoltes. Amb ells i altres he compartit moments als que sempre puc tornar, que encara em fan riure i em donen la força d’haver viscut bones experiències que m’ha regalat l’escoltisme. Si l’única cosa que ens pertany és el temps, ara estic segur que a la meva infància i adolescència no el vaig perdre, sinó que el vaig aprofitar en el moviment dels escoltes. Avui, l’estil de vida que promou sembla que no està de moda, que hi ha ofertes d’oci més atractives pels joves, i que fins i tot els adults no s’inspiren gaire en les idees de l’escoltisme. Com si les eines que dóna no siguin d’utilitat. Jo reconec que costa, però també estic convençut que quan faig alguna cosa que em fa sentir bé, em sent escolta. I no només és un record.

Después de indignarse

domingo, mayo 1st, 2011

Mucho se ha escrito ya sobre el librito de Stephan Hessel. Su expresión “Indignez-vous” -en francés suena más revolucionario- ha sido acogida con cariño por muchos. Hoy forma parte de los manifiestos sindicalistas del Primero de Mayo. La indignación se incuba entre los 4.910.000 parados, entre los ciudadanos que están hartos del sectarismo político, incluso entre los aficionados al fútbol, con niveles distintos en este último caso. Por tanto, el enfado por todo ello es un sentimiento ya consolidado, que no hace falta animar más. El Gobierno, quizás para paliar los efectos de la indignación, ya ha puesto en marcha una campaña publicitaria para que las personas con depresión vayan al médico. ¿Qué nacerá de esa indignación?. Quienes lean a Hessel verán que se trata de buscar algo que todos llevamos dentro, pero que escasea en la sociedad. Un poco de generosidad para dar prioridad al interés común, a lo que es de todos. Ayer se celebró en la iglesia del Carme de Maó una misa-funeral por Carmen Marcén. Después de luchar por el comercio justo en Menorca se fue con su marido, Antoni Carreras, a Ecuador a trabajar por los más pobres. Allí aprendía quechua, la lengua indígena. Me la imagino indignada por dentro, porque nada puede remover tanto las tripas como ver la miseria con sensibilidad. ¿Y qué hizo?. Pues, responder dando lo que le quedaba de vida. Fue extraordinariamente generosa.